Friday, 10 October 2008

MY FIRST TIME ON THE INTERNET


THIS COLUMN WAS ORIGINALLY PUBLISHED IN SECOND SIGHT MAGAZINE - WWW.SECONDSIGHT.NL - ONLY IN DUTCH, SORRY...

Mijn Eerste Keer

Ik herinner me mijn eerste keer op internet. Het zal zo’n 15 jaar geleden zijn; vier jongens voor een piepklein scherm op een zolderkamer in Den Haag. Dit was de tijd van pioneers: piepende telefoonlijnen, obscure codes en heel veel errors. Na anderhalf uur frustrerend gepiel verscheen de site van de CIA (lachen…) eindelijk in beeld. Net op t moment dat we de meest gewelddadige spionnen ter wereld zouden gaan zien riep de vrouw des huizes :“Jezus, zitten jullie nou nogsteeds op die computer te spelen?Ik moet even mama bellen”. Klik - ons internet-avontuur wreed beeindigd door de band tussen moeder en dochter.

De specialist van een grote uitgeverij vertelde me onlangs dat vrouwen inmiddels meer online gamen dan mannen. Mede als gevolg van bovenstaande ervaring vond ik dat moeilijk te geloven. De meneer in kwestie was echter onbetwist deskundig en de meeste vrouwen in mijn omgeving zijn veel beter met technologie dan ik. Zou ik het mis hebben?

Ik probeerde me er aarzelend iets bij voor te stellen: honderd-duizenden vrouwen die online Tetrissen, Puzzelen en Sudoku-en. Zoiets moet het wel zijn, dacht ik; het afmaken van grote groepen vijandige Orks of het managen van een fantasy voetbalteam lijkt me toch echt meer iets voor mannen. Poker zou nog net kunnen trouwens.

Maar wat een treurnis overviel me! Zie je het voor je? Van Houten tot Meppel, overal in ons land, de hele dag door, e-nor-re-me groepen vrouwen die op de computer spelletjes doen. En urenlang ook nog, schijnt. Vrouwen met computerspelletjes? Ik kreeg het maar niet in mn hoofd: wat zullen die bijbehorende kerels dan onvoorstelbaar saai zijn.

Ik bleek er niet ver naast te zitten, want vandaag las ik in de krant dat 1 op 5 vrouwen aan cybersex doet! En ik maar denken dat het bij VrouwOnline over tuiniertips en Sonja Bakker gaat. Had ik dus twee keer gelijk – zowel over het game-gedrag van vrouwen (spelletjes, my ass!) als over die kerels: die zitten op datzelfde moment lekker een paar cyborgs verrot te schieten.

Ze zeggen weleens dat al die aandacht voor sex en geweld nergens goed voor is.
Gelul natuurlijk. Daar hebben we toch mooi het internet aan te danken.

No comments: